ZENEI KÖNYVTÁRAK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE MAGYAR NEMZETI CSOPORT
Association Internationale des Bibliothèques, Archives et Centres de Documentation Musicaux
AIBM MAGYAR NEMZETI CSOPORT
Székhely: 1014 Budapest, Táncsics u. 7.
E-mail: aibmhugmail.com
Főlap          Hírek, események          Kronológia          Beszámolók          Alapszabály          Közhasznúsági jelentések          Tagok          Képzés, továbbképzés

Magyar AIBM/IAML alelnök!

Gratulálunk Balázs!

Nagy örömmel és büszkeséggel tesszük közzé, hogy szervezetünk titkárát, dr. Mikusi Balázst a nemzetközi zenei könyvtáros közösség alelnökké választotta.

Az AIBM/IAML vezetősége három évenként újul meg. Az idei vezetőségválasztáson az elnöki tisztségre egy, a négy alelnöki posztra kilenc jelölés érkezett. A választás elektronikus úton történt május folyamán, a szavazás eredményét a főtitkár asszony, Pia Shekthter június 7-én tette közzé a honlapon:

elnök:
Stanisław Hrabia – Uniwersytet Jagielloński, Kraków, Poland

alelnökök:
Jane Gottlieb, Juilliard School, New York, NY, USA
Joseph Hafner, McGill University, Montréal, Canada
Balázs Mikusi, National Széchényi Library, Budapest, Hungary
Rupert Ridgewell, British Library, London, United Kingdom

Magyarország már az 1970-es évektől fent van az AIBM/IAML térképen. Pethes Iván, személyes érdeklődés és szakmai elhivatottság okán az 1960-as évek közepétől rendszeresen ellátogatott az IAML konferenciáira. Neki köszönhető, hogy megismertük a nemzetközi szervezet tevékenységét és az 1970-es évektől rendszeres volt a magyar részvétel annak munkájában. Megalakult az AIBM Magyar Nemzeti Bizottság, a RILM és RISM Bizottság.
A nemzetközi szervezetben betöltött aktív szerepünket bizonyítja, hogy három ciklusban is alelnöki posztot láttak el kiváló kollégáink: Pethes Iván 1974-77-ig, Kárpáti János pedig 1980-83-ig, majd 1983-86-ig. 1981-ben Kárpáti János vezetésével a magyar csoport rendezte az AIBM éves összejövetelét Budapesten.
Folyamatos volt részvételünk a konferenciákon és az „R” projektekben.
A rendszerváltással ez gyökeresen megváltozott, új alapokat és szervezeti keretet kellett teremteni a munka folytatásához, ami egy közhasznú egyesület, az AIBM Magyar Nemzeti Csoport létrehozásával vált valóra 2005-ben. Azóta ismét jelen vagyunk a konferenciákon és lehetőségeink szerint a RILM és RISM munkákban.

Mikusi Balázs 2009 óta képviseli az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárát a Magyar Nemzeti Csoportban. Bekapcsolódott a hazai és a nemzetközi szervezet munkájába. 2010 óta részt vesz az AIBM konferenciákon, előadásokat tart, a Bibliography Commission második ciklusra is megválasztott alelnöke, tagja a szervezeti struktúra átalakítását felügyelő bizottságnak (Ad Hoc Committee on Organizational Structure).
Vezető szerepet játszik a magyar csoport munkájában, társelnöke a Magyar RILM Bizottságnak és a magyar RISM tevékenység vezetője.
2016. április 26-tól a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság megválasztott elnöke.
Szakmai tevékenységének rövid összefoglalóját itt olvashatjuk.
Megválasztásáról az Országos Széchényi Könyvtár a honlapján adott hírt: http://www.oszk.hu/hirek/mikusi-balazs-az-iaml-alelnoke


Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Zenei Könyvtárosok Szervezete