ZENEI KÖNYVTÁRAK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE MAGYAR NEMZETI CSOPORT
Association Internationale des Bibliothèques, Archives et Centres de Documentation Musicaux
AIBM MAGYAR NEMZETI CSOPORT
Székhely: 1014 Budapest, Táncsics u. 7.
E-mail: aibmhugmail.com
Főlap          Hírek, események          Kronológia          Beszámolók          Alapszabály          Közhasznúsági jelentések          Tagok          Képzés, továbbképzés

Tanulmányúton az Egyesült Királyságban

2008. szeptember 7-én együttműködési megállapodás született az IAML UK and Ireland Branch és a IAML Hungary, azaz az AIBM Magyar Nemzeti Csoport között, melynek célja a zenei könyvtáros képzés fellendítése Magyarországon, az angol tapasztalatok megismerése és adaptálása a magyar körülményekre. A program az NCA Magyarországi Civil Szervezetek nemzetközi szervezetekkel való együttműködésének támogatására kiírt pályázaton nyert támogatásból valósul meg.A program első felében Gócza Julianna, az AIBM Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke és Zsoldos Marianna, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi gyűjteményének vezetője, EKF óraadó tanára tanulmányúton vett részt az Egyesült Királyságban. A közös program második része újabb pályázati támogatás elnyerése után 2010. tavaszán valósulhat meg, ahol 2-3 angol kolléga számára könyvtárlátogatást, konzultációt szervezünk Budapesten, majd Egerben szemináriumot rendezünk.

A tanulmányút három fő részből állt:

Konzultáció az Egyesült Királyság zenei könyvtárosi képzéséről Liz Hart - IAML (UK & Irl) elnöke, Ruth Hellen - IAML volt alelnöke és Amelie Roper - Courses and Education Committee, IAML (UK & Irl) elnöke részvételével a Barbican Centre-ben, ahol felvázolták nekünk a zenei könyvtárosi képzés rendszerét, majd prezentáció formájában a konkrét kurzusokról, tananyagról is képet kaptunk.
jegyzőkönyv

A második fő programunk az Academic Music Librarians' Seminar-on (Egyetemi, konzervatóriumi zenei könyvtárak szemináriuma) való részvétel volt a Birminghami Konzervatóriumban.A gazdag programban öt prezentációt tekinthettünk meg az alábbi témákban:

 • Claire Marsh, a Leeds College of Music-ból, amely intézmény mindig is úttörő szerepet játszott a jazz-oktatásban, a JazzHub elnevezésű digitális adattár projectet mutatta be, melynek fő célja, hogy hozzáférést biztosítson számos fontos forráshoz, közte a főiskola Jazz Archívumához (benne (kották, koncertprogramok, hangfelvételek, fotók stb.), nemzetközi konferenciaanyagokhoz, ágazati jazz kutatási / oktatási és tanulási anyagokhoz, projekt kiadványokhoz.
 • Rebecca Read (Kingston University) egy fantasztikus prezentációval mutatta be az RFID (Radio Frequency Identification) azaz rádiófrekvenciás azonosítás használhatóságát a könyvtárban.
 • David Bretherton (Southampton University) a MusicSpace projectről beszélt, mely a Southamptoni Egyetem e-science projectje, egy szemantikus webkereső lesz, mely szöveges találatok listája helyett egy felületen teszi közzé a releváns találatokat, multimédiás tartalmakat.
 • Graeme Lockheart (King's College London) a King's College London használóképzéséről, a zenei könyvtár felépítéséről, tartalmáról beszélt.
 • Andrew Hall az Alexander Street Press humán- és társadalomtudományi elektronikus kiadó zenei tárgyú adatbázisait mutatta be, pl. a Music Online segítségével egy felületen lehet kereséseket végezni audio, video, teljes szöveges tartalmakban. Klasszikus, jazz, világzene, amerikai zenei hangfelvételek, videoklipek, teljes szövegű referenciaanyagok, életrajzok, képek egységes felületen.


 • Tanulmányutunk harmadik részeként zenei könyvtárakat látogattunk meg, megismerkedhettünk a Barbican Music Library, a Birmingham Conservatoire könyvtára, a Birmingham Music Library és a British Library gazdag zenei gyűjteményével, szolgáltatásaikkal.  A képen balról jobbra: Liz Hart, Gócza Julianna, Ruth Hellen és Zsoldos Marianna látható.


  Magyar Könyvtárosok Egyesülete
  Zenei Könyvtárosok Szervezete