ZENEI KÖNYVTÁRAK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE MAGYAR NEMZETI CSOPORT
Association Internationale des Bibliothèques, Archives et Centres de Documentation Musicaux
AIBM MAGYAR NEMZETI CSOPORT
Székhely: 1014 Budapest, Táncsics u. 7.
E-mail: aibmhugmail.com
Főlap          Hírek, események          Kronológia          Beszámolók          Alapszabály          Közhasznúsági jelentések          Tagok          Képzés, továbbképzés

AIBM/IAML konferencia 2013. 07.28-08.02. Bécs

62. alkalommal rendezte meg éves konferenciáját idén az AIBM / IAML július 28 – augusztus 2. között, Bécsben. A város közelsége lehetőséget teremtett arra, hogy néhány kolléga most először nyerjen betekintést egy nemzetközi konferencia hangulatába, meglátogasson néhány bécsi gyűjteményt, új ismeretekkel és új személyes kapcsolatokkal térjen haza.

Az NKA szíves támogatásának köszönhetően nyolc magyar könyvtáros, zenetörténész, zenetudós vett részt a konferencián:

  • Gócza Julianna / AIBM Magyar Nemzeti Csoport
  • Hanvay Hajnalka / MTA BTK ZTI
  • Kaizinger Rita / Nemzeti Filharmonikus Zenekar Énekkar és Kottatár
  • Mesterházi Máté / Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Könyvtára
  • Dr. Mikusi Balázs / Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára
  • Sárközi Andrea / Országos Idegennyelvű Könyvtár Zeneműtára
  • Szabó Ferencné / Csorba Győző Könyvtár, Pécs
  • Dr. Szabó Ferenc János / MTA BTK ZTI Magyar zenetörténeti osztály, 20-21. századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport

Mint látható, a magyar delegáció tagjai többé-kevésbé reprezentálták a zenei könyvtárak magyarországi tevékenységét.

A konferencián az előadások és a workshopok mindig párhuzamosan zajlanak, sok érdekes témát vitatnak meg azonos időpontban, ezért nagyon hasznos volt a nagyobb létszámú részvétel. Kollégáink szinte valamennyi ágazat ülésein részt tudtak venni, 22 szekcióban több mint 40 előadást hallgattak meg. Látogatást tettek könyvtárakban, zenei intézményekben.
A konferencia rendkívül gazdag programjában két magyarországi előadás is szerepelt. Dr. Mikusi Balázs az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője "Joseph Haydn's Music Library" címmel beszélt a Haydn-kottatár kutatásáról. Előadása a Composers and their libraries blokkban hangzott el július 29-én. Dr. Szabó Ferenc János, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóintézeteinek kebelén belül működő „Lendület” kutatócsoport tagja "Searching for a common currency for musicologists and librarians" című előadása augusztus 1-én, a Music collections and research blokkban kapott helyet. Mindkét előadás igazán sikeres volt, nagy érdeklődést váltott ki, amit az azóta érkező visszajelzések is igazolnak.

Az egyesület szervezeti felépítése szempontjából nagy jelentőséggel bírt az idei két Tanácsülés, többéves előkészítő munka és sok vita után új felépítési formát határozott el a Tanács, amit a közgyűlés el is fogadott.
A szervezet vezetőségválasztására is ebben az évben került sor. Az új elnökség névsorát lásd a honlapon: http://www.iaml.info/organization/governance/board A nemzeti bizottságok vezetőinek értekezletén a Magyar Nemzeti Csoport beszámolója (olvasható a honlapon, és majd a Fontes artis musicae hasábjain) alapján a főtitkár asszony elismeréssel nyilatkozott munkánkról.

A bécsi AIBM konferencián szerzett ismeretekről, tapasztalatokról élménybeszámolóval egybekötött beszélgetést tartottunk az AIBM Magyar Nemzeti Csoport tagjai részvételével, szeptember 2-án. Ezen a beszélgetésen elsősorban a szubjektív benyomásokat osztottuk meg egymással.
A kollégák beszámolóit itt tesszük közzé, máris beérkezett Kaizinger Rita és Mesterházi Máté összefoglalója, melyeket jól kiegészítenek a Szabó Anikó által küldött képek. Kaizinger Rita beszámolójának rövid változata a nemzetközi szervezet honlapján olvasható magyarul(!) .

Az AIBM/IAML idei konferenciájáról beszámolót tartunk az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezetével közös rendezvényen, november 21.-én. Ezen a rendezvényen Mikusi Balázs és Szabó Ferenc János Bécsben elhangzott előadását is meghallgathatjuk.

Budapest, 2013. szeptember 25.

Gócza Julianna


Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Zenei Könyvtárosok Szervezete