2019. december 9.
hétfő,  Natália

Jazzbarátok Köre
A DEENK Médiatára és a Sikk Klub szervezésében
Sikk Klub - Debrecen, Domb u. 1.
http://www.sikkklub.hu/
https://www.facebook.com/SikkDebrecen


MÓZES TAMARA & NAGY JÁNOS & VINCENT MASCART (FR)


MÓZES TAMARA & NAGY JÁNOS & VINCENT MASCART (FR)

Az Erkel Ferenc-díjas zongorista, NAGY JÁNOS játékát számtalan korábbi formációja révén - például In Line, Horgas Eszter és Tisza Bea zenekarai, Borbély Műhely, European Mantra, Free Style Chamber Orchestra - tartja már régóta becsben az ország jazz-szerető közönsége.

MÓZES TAMARA a tanulmányait a budapesti Zeneakadémia zongoraszakán, majd Párizsban végezte jazzének- és improvizáció szakon, ahol kiemelkedő eredménnyel diplomázott. Művészi teljesítményére 2011-ben Francia Állami Ösztöndíjat kapott. Több nemzetközi verseny díjazottja, külföldi útjai közül kiemelkedik a 2012 tavaszán szervezett szólóturné, mely nagy sikerrel zajlott az Egyesült Államok nyugati partján. Első albuma In Spring címmel jelent meg, és a Gramofon magazintól kiváló minősítést kapott.

VINCENT MASCART Észak-Franciaországban született, az amiens-i konzervatóriumban végezte klsszikus tanulmányait. Párhuzamosan tanult jazzt és Párizsba költözött, a C.I.M. Konzervatórium hallgatója lett. Számos fesztiválon, koncerten játszott a világban: Montreux, Rome, Madrid, Bruxelles, Les Vieilles Charrues, Toronto, Foix, Nancy Jazz Pulsations, Jazz a la Martinique, Vlotho, Amiens, La Rochelle, Mexico, Paleo festival Nyon, Milan, Istanbul, Tourcoing, Coutances, Auxerre, Berlin, Barcelone, festival Gnaoua d’Essaouira, Guemares Alger, Dijon, Troyes, Bercchida, Porto, Paris, Toulouse, Shanghai, Moers, Budapest, Armenie, Canton Lithuanie, Amsterdam, Vancouver, Montreal, Casablanca, Geneve, Radio France Montbeliard,Cap Vert, Mauritanie, Szenegál. 2010 óta a perpignani Conservatorire Regional jazz tanszékének vezetője.

A különleges formáció igencsak tág teret nyújt a zenei ötleteknek, hiszen két billentyűből, énekhangból és szaxofonból áll; a zenészek szabadon szárnyalhatnak a közös játék mindig változó lehetőségeiben, újabb és újabb univerzumokba kalauzolva a közönséget.

Műsoruk saját szerzeményekből és sztenderdekből áll, sok improvizációval, minimum 160 billentyűn!

Mózes Tamara - ének, zongora
Nagy János - zongora
Vincent Mascart - szaxofon

Egy kis zenés ízelítő

Balogh Tamás Quartet


Egy kiemelkedően tehetséges fiatalokból álló csapat érkezik erdélyi turnéja végállomásaként Debrecenbe!

BALOGH TAMÁS QUARTET

2015. május 8. péntek 20h
SIKK klub - Debrecen, Domb u. 1.
Diákjegy 800 Ft, felnőtt 1000 Ft
Info: +36/70/315-4104

Balogh Tamás
Jazz-kvartettjével számos elismerést besöpört, saját szerzeményeit pedig már zeneakadémiai mesterével, Binder Károllyal is játszotta, mégpedig a Müpa nagyszínpadán. Gyermekkorában az ütős hangszerek iránt érdeklődött, később mégis a billentyűsökhöz igazolt át. Tizennyolc évesen, kétévnyi zongorázás után megnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazzversenyt, egy évvel később a Magyar Jazz Szövetség zeneszerző versenyén a legjobb combo hangszerelés díját hozta el. 2013 őszén Creative Art-díjjal gyarapította a dicsőséglistát és sorolhatnánk még a fiatal tehetség díjait...
Ő és zenekarának valamennyi tagja a Zeneakadémia Jazztanszékére jár.
Legfrissebb elismerésük az idén márciusban megrendezett prágai Czech Jazz Contest 2015 fődíja, melynek eredményeképpen meghívást kaptak az ősszel megrendezésre kerülő 37. Prágai Nemzetközi Jazz Fesztiválra

Lehet a jazz menő? /kérdezte Balogh Tamást a fidelio.hu/
- "Természetesen lehet, de ennek az egyik alapvető feltétele a korábban említett zenei nyitottság a zenészek és a közönség részéről is. A jazznek nincsenek szigorú műfaji határai, és éppen ezért sok izgalmas zenei anyagot lehet ötvözni benne. Az egyik kedvenc jazz-zenészem, Robert Glasper mondta egyszer, hogy a jazz tulajdonképpen minden zenének az improvizatív változata. Mindez tehát egyfajta szemléletet tükröz, amiben egyaránt megférnek a komolyzenei, a hiphop, az R&B és a népzenei elemek is."

Balogh Tamás Quartet:
Balogh Tamás - Zongora
Bille Gergő - Szárnykürt, trombita
Bartók Vince - Basszusgitár
Hidász Tamás - Dob

Balog Tamás interjúk:
http://fidelio.hu/jazz_world_folk/interju/balogh_tamas_a_jazz_lehet_meno
http://www.jazzma.hu/hirek/2015/04/04/exkluziv-interju-balogh-tamassal/
http://lafemme.hu/tehetseg/profil/Balogh_Tamas

Youtube:
https://youtu.be/50fvjVOpOjE

Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Balogh-Tamás-Quartet/547909245231321
https://www.facebook.com/events/883526338360280/
A magyar jazz története


Szakcsi trió


Fossile


John Gunther Quartet


Trio Midnight & Tim Ries


jazzkaracsony


Platypus


Fusio


jazzbarátok köre


Kedves Jazzbarátok!
Újra szól a debreceni jazzrádió, az FM3! Ennek örömére mindenkit szeretettel várunk a Debrecen Swing Singers fellépésére a Harvard Egyetemi Klubban /volt El Tornado, az Aquaticum bejárata mellett/ 2014. május 21. szerda 20 órától
belépés ingyenes
a koncert szünetében és befejeztével fórum a jazzrádióról
https://www.facebook.com/events/266119793570792

Üdvözlettel
Grégász Miklós
debreceni Jazzbarátok Köre

Debrecen Swing Singers

A Debrecen Swing Singers négy fiatal énekessel alakult, akik a komolyzene világából a könnyűzenébe tesznek ezúton kirándulást. A két hölgy és két úr komolyzenei képzettségéből adódóan a swinges számok egészen különlegesen szólalnak meg. Az énekeseket trió kíséri (zongora, bőgő, dob).

A Debrecen Swing Singers az 1920-as,'30-as,'40-es évek csodálatos zenei világába repíti vissza közönségét. Repertoárjukon a korszak magyar és angol nyelvű szerzeményei szerepelnek olyan szerzőktől, mint Louis Armstrong, Benny Goodman, George Gershwin, Fats Waller, a magyarok közül Eisemann Mihály, Zerkovitz Béla, Seress Rezső, De Fries Károly, Orlay Chappy…

A dalokat Zakar Zoltán és Korb Attila hangszerelésében hallhatjuk a mai kornak megfelelően kicsit modernebb köntösben.

A énekes csapat tagjai: Törő Ildikó (szoprán), Simon Erika (alt), Ladjánszki László (tenor), Lakatos Gergely (bariton),
A zenekar tagjai: Czirják Zoltán (zongora), Gombos Géza (nagybőgő, basszusgitár), Pataji Géza (dob)

forrás: http://dswingsingers.hu/
https://www.facebook.com/swingsingers.debrecen
[zongorán utóbbi időben Erdei Kálmán működött közre, valószínűleg Ő fog játszani, de az együttes honlapján még Czirják Zoltán szerepel...]
jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazzbarátok köre


jazztörténeti szabadiskola


jazz


Gratulálunk TURI GÁBORnak!!!

A Magyar Jazz Szövetség Pernye András-díját 2013-ban Turi Gábor Debrecenben élő szakíró kapta.
Harminc éve van jelen a szakmában, több orgánumban (Jazz, Jazz Forum, Napi Magyarország, Magyar Nemzet, Gramofon) jelentek meg írásai, és két könyvet is publikált Azt mondom: jazz (1983) és A jazz ideje (1999) címmel. Aktívan részt vett a debreceni jazzélet szervezésében, angolul és magyarul jazztörténeti előadásokat tart a Debreceni Egyetemen. Hosszú éveken át volt a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, kétszer alelnöke is.
Interjú olvasható a díjazottal a jazzma.hu-n

Rögtönzés a zenében: a jazz

A rögtönzés sok népzene alapeleme, a legfontosabb szerepet azonban a jazz-zenében játszik. A jazz a 19. század végén kultúrák találkozásából kialakult zenei előadási gyakorlat, amely létrejöttének első évtizedeiben szórakoztató funkciókat töltött be. Az üzleti szempontok és a zenei uniformizálódás elleni fellépés jegyében megszülető modern jazz maroknyi muzsikus fellépése nyomán a 40-es években formálódott ki. A harmóniailag és ritmikailag bonyolult, a szólista kultuszát hirdető, radikális újításként jelentkező bebop stílus feltűnésével a jazz a koncertpódiumok magaslataira emelkedett. Megváltozott társadalmi megítélése is: szórakoztatóipari termékből művészi értéket képviselő produktummá vált. Bármilyen váltás történt is azonban, a rögtönzés, más-más formában, de minden stílusban megőrizte elsődleges zenealkotó szerepét a jazzben. Az előadás-sorozat az improvizáció szerepének alakulását mutatja be a jazz mérvadó stílusain és előadóin keresztül. Az előadásokat Turi Gábor szakíró, a Magyar Nemzet és a Gramofon jazzkritikusa tartja, aki eddig két könyvet publikált a jazzről (Azt mondom: jazz – Zeneműkiadó 1983; A jazz ideje – Osiris 1999).


Az első félév plakátja
Rögtönzés a zenében:
a jazz
Turi Gábor szakíró sorozata

A bölcső: New Orleans – 2012. november 07. 18h
Korai háttér, a kultúrák sokfélesége. Rabszolgák, szabad négerek, kreolok. Zenei olvasztótégely: protestáns zsoltárok, német és francia indulók, latin és karibi ritmusok, európai dallamok. A ragtime. A menetzenekarok, a keveredés folyamata, a minták, formák, stílusok kialakulása. A kollektív improvizáció.

Észak felé: Chicago és New York – 2012. november 21. 18h
A jazz előfutárai: vándorkomédiások, utazó színházak. A jazzkorszak. A nagy migráció észak felé. Louis Armstrong és a szólistaszerep kialakulása. A chicagói stílus. Zenehordozók: a rádió és a lemezipar hatása. New York: a nagyzenekari játék kialakulása. A hangszerelés és a rögtönzés viszonya. A harlemi reneszánsz.

A big bandek kora – 2012. december 05. 18h
A világgazdasági válság hatása a jazzre. New York, a kottagyártás, a rádiózás, a hanglemezgyártás központja. Jazzmuzsikusok a rádióban. Bálok, társastáncok A kor populáris zenéje: a swing stílus. Nagyzenekari játék, korlátozott rögtönzés. Kansas City.

Nagy egyéniségek – 2012. december 19. 18h
Louis Armstrong és Duke Ellington Szólista versus zeneszerző. A rögtönzés és a komponálás viszonya. Az előadásokat változatos zenei és képi illusztrációk teszik gazdagabbá + az előadásokhoz kapcsolódóan ritka jazz DVD-k vetítése és alkalom adtán élő zenei produkciók is társulnak.

A programok ingyenesen látogathatók!

plakát letöltése

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!JaZZbarátok Köre


szervezi a MÉDIATÁR
teret ad a Sikk Klub


Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár
Kenézy Élettudományi Könyvtára földszint

                 info: zenemutar@lib.unideb.hu
                 tel: 518-600/62869
                 http://jazzbaratdebr.freeblog.hu

A dzsessz hullámhosszán

"Egyenes zene -- egyenes beszéd"
Dresch Mihály, az ismert szaxofonos volt a Debreceni Jazzbarátok Körének vendége legutóbb.

Riport Kovács Jánossal

Cikk Gyarmati Zoltánról

Jazzbarátok Köre a neten

Arab-iszlám gyökerek és a dzsessz

Jazzkutatás újszerű megközelítésben

Bartók és a jazz

Cikk az Egyetemi Életben 2006. okt. 45/3. szám 20. o.

Interjú a www.deol.hu-n

Lengyel jazz-kalauzAz utolsó módosítás ideje: 
2015.05.15.
Intranet Kapcsolat Egyetem Debrecen Neptun webm@ster