2019. december 9.
hétfő,  Natália
Hírek, érdekességek

kutatók éjszakája

Mozart – ahogy még nem hallottuk: Ismeretlen Mozart-kézirat bemutatója a Kutatók Éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtárban

A "Madama Butterfly", vagyis a Pillangókisasszony a világ legtöbbet játszott operája. Különös, hogy Puccininek ez a remekműve csak többszöri átdolgozás után nyerte el végső formáját. Ahogy ma játsszuk, 1907-ben Párizsban hangzott el először, s az már a darab negyedik átdolgozása volt. A végeredmény mestermű, amelyben a drámai szándék, a japán kolorit, a megvalósítás zsenialitása katartikus élményt okoz.


1853-ban a Perry tábornok vezette amerikai hadiflotta ágyúi szétlőtték a három évszázadig tartó japán izolációt. A két kultúra találkozásának konfliktusai nagyon izgatták Puccinit, aki ellenszenvvel viseltetett a japánokat lenéző nyugati gondolkodással szemben. Puccini felhasználta David Belasco színművét, amelynek az amerikai Pinkerton hadnagy által "játékból" feleségül vett japán nő, Cso-cso-szán a tragikus hőse. Puccini a Pillangókisasszonnyal talán minden darabjánál nagyobb szeretettel foglalkozott, s tántoríthatatlanul hitt a műben, a kezdeti fogadtatás sikertelensége ellenére. Dallamalkotása, harmóniavilága, s különösen formaalkotói tehetsége e műben kiteljesedtek, s talán éppen a kompozíciós bőség zavara okozhatta az első verziók fiaskóját. Mint ahogy máskor is, Puccini tanult a kudarcból, húzott és változtatott, a régi nagy olasz mesterek példájához hasonlatosan.
A Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban
opera | szerző: Giacomo Puccini | rendező: Ferkay Tamás | premier: 2012. december 7. | Csokonai Színház, nagyszínpad http://www.csokonaiszinhaz.hu

Claude Achille Debussy
(Saint-Germain-en-Laye, Franciaország, 1862. augusztus 22. – Párizs, 1918. március 25.)
francia impresszionista zeneszerző.

Saint-Germain-en-Laye-ben született, apja porcelánkereskedő volt. Zenei tehetségére Verlaine anyósa hívta fel a család figyelmét. Tízévesen lett a párizsi Conservatoire növendéke, rá két évre már Chopin f-moll zongoraversenyét játszotta. Ekkoriban kezdett komponálni.

Néha beült César Franck óráira, amiket unalmasnak tartott. „Modulez! Modulez!“ – mondta Franck Debussy leckéjét nézve. Erre Debussy így válaszolt osztálytársait megrendítve: „Miért változtassak hangnemet, ha nekem ez tökéletesen megfelel?“. Giraud zeneszerzésóráin azért ült a zongorához, hogy furcsa, idegenszerű akkordokat üssön le, s nem volt hajlandó feloldani őket. Mindezek ellenére fölismerték tehetségét, és számos díj elnyerése után, 1884-ben elnyerte a Római nagydíjat A tékozló fiú (L'Enfant prodigue) című kantátájával.

A nyolcvanas évek elején kapcsolatba került Nagyezsda Meck asszonnyal, Csajkovszkij legendás pártfogónőjével, akinek a gyermekeit tanította a nyári szünidőkben. Meck asszony vitte magával Svájcba, Olaszországba és Moszkvába.

A Római nagydíj nyerteseként két évet töltött Rómában, de nem érezte jól magát, az olasz opera nem nyerte el tetszését, a régi zenében (Palestrina, Lassus) keresett menedéket. 1887-ben végleg Párizsban telepedett le, kizárólag a komponálásnak szentelte életét. Állást nem vállalt, karmesterként és zongoristaként is ritkán lépett fel. Ugyanebben az évben Bécsben megismerkedett Brahmsszal, és Londonban is járt, a következő években Bayreuthban Wagner műveit hallotta. Az 1889-es párizsi világkiállításon – Ravel mellett – rá is mély hatást gyakorolt a jávai gamelán zene.

1899-ben rövid életű házasságot kötött Rosalie Texier-vel. Közben kezdett kialakulni sajátos stílusa, erre mutat például a 2 Arabesques és a Suite bergamasque. 1894-ben írta és sikerrel mutatta be a Faunt, 1900-ban a Nocturnes-t. Évekig komponálta egyetlen operáját, a Pelléas et Mélisande-t, amelyet 1902-ben mutattak be az Opéra Comique-ban.

Termékeny művészi korszaka következett: elkészült az Images (Képek) című művével, befejezte a La Mer (A tenger) című gyönyörű zenekari művét. Magánélete azonban zűrzavarossá vált: elköltözött feleségétől, és a művelt, gazdag Emma Bardachhal kezdett új életet. Jersey szigetére mentek, állítólag itt készült a L'Isle Joyeuse című darabja (mások szerint egy Watteau kép volt az ihlető). A hölgyet 1905-ben feleségül vette, tőle született lánya, Claude Emma, azaz „Chouchou”. Az elhagyott feleségen kitört az elmebaj, meglőtte magát. A sajtó és a barátok mind Debussy ellen fordultak.

1908-ban ismét Londonban járt, 1910-ben Bécsben és Budapesten játszotta műveit, és máshol is hangversenyezett. Utolsó fontos műve, a Gyagilev megrendelésére 1912-re elkészült Jeux (Játékok) című balett. A század első éveitől kezdve mint kritikus, zenei író is működött. 1918-ban halt meg rákban.

Életműve új színt hozott a muzsikának csaknem valamennyi műfajába. Az irodalmi és képzőművészeti inspiráció mellett az ő zenéjében különös jelentőséget kap a pillanat futó benyomása, egy napszak, egy illat megannyi gondolattársítása. Mindehhez Debussy maga hozta létre sajátságos eszközeit: rendkívül finom hatásokra építő, meglepő hangzásait, keleties-modális harmóniavilágát, érzékeny és differenciált ritmikáját, dallamainak karcsún ívelő, bájos és finom vonalát. Munkássága zeneszerzők sorára hatott, például Bartók Bélára és Kodály Zoltánra.

forrás: WIKIPÉDIA

Claude Debussy a valaha élt egyik legeredetibb zeneszerző volt, aki komoly befolyást gyakorolt a XX. század zenéjére a hangversenytermektől kezdve a jazz világáig.
Debussy abban az időszakban élt és dolgozott Párizsban, amikor a város a művészeti élet zarándokhelye volt - amikor az egész világ úgy tekintett a francia fővárosra, mint a művészetek és kultúra központjára. Zenéje jelentős mértékben hozzájárult a lenyűgözően színes forgataghoz.
A kora egyik radikálisának tekintett Debussy fantáziadús harmóniákkal teli muzsikája ma előkelő helyen szerepel a klasszikus repertoárokban. Briliáns zongorista volt, számos művét komponálta e hangszerre.

NAGY SIKERŰ MAGYAR ŐSBEMUTATÓ
A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁLON
DEBRECENI MUZSIKUSOK ELŐADÁSÁBAN
Budapest, Belvárosi Szent Mihály TemplomKodály Zoltán: Psalmus Hungaricus
Dubrovay László: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi - ősbemutató
Vajda János: Magnificat

Közreműködött:

Szerekován János, Jónás Krisztina - ének
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Pad Zoltán)

Vezényelt: Somogyi-Tóth Dániel

Új kortárs magyar mű ősbemutatójával debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a cívisváros két nagy zenei együttesét összefogó Kodály Filharmónia Debrecen. Somogyi-Tóth Dániel igazgató vezényletével először lépett fővárosi pódiumra - a Belvárosi Szent Mihály Templomban 2012. március 20-án este - az idei évadtól Kodály Filharmonikusok névre hallgató zenekar, valamint a Kodály Kórus (karigazgató: Pad Zoltán) - méghozzá különleges programmal.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán több új magyar zenemű bemutatására kaptak támogatást a Kodály Filharmonikusok, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Dubrovay László Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi - mese szimfonikus költemény zenekarra című műve hangzott fel. A komponista Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára írta szerzeményét - a nagy előd hasonló alkotásait tekintette mintának. A népmesét Illyés Gyula irodalmi feldolgozása alapján építette 7 részes zenei kompozícióba, a cselekmény fő eseményeinek ábrázolásával.

A koncerten egy másik kortárs magyar mű, az 1991-ben keletkezett Magnificat, Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző egyik leghatásosabb alkotása is felhangzott, s természetesen nem maradhatott ki a programból az együttesek névadójának egy szerzeménye sem: a Psalmus Hungaricus.
Golden Globe 2012

Három kategóriában nyert a The Artist,
Streep nyolcadik Aranyglóbusza


2012. január 15-én, helyi idő szerint vasárnap este, magyar idő szerint hétfőn hajnali két órakor a Los Angelesi Beverly Hilton Hotelben, adták át a 69. Golden Globe díjait. Összesen 25 kategóriában hirdettek győztest, 14 mozifilmes és 11 televíziós díj talált gazdára az este során. Az est legnagyobb nyertese a három díjat kiérdemlő The Artist, illetve a nyolcadik Golden Globe-díját kapó Meryl Streep lett.

A legjobb film a musical vagy vígjáték kategóriában a The Artist lett, míg a legjobb drámáért járó Golden Globe-díjat az Utódok kapta.

A dráma kategóriában A Vaslady című filmben nyújtott alakításáért Meryl Streep lett a legjobb női főszereplő. A kétszeres Oscar-díjas színésznőnek ez a nyolcadik Golden Globe-díja, az eddigi 26 jelöléséből. A férfiaknál a legjobb drámai alakításért járó Aranyglóbuszt George Clooney nyerte az Utódok főszereplőjeként. Az Oscar-díjas színésznek ez a harmadik Golden Globe-díja. Az Utódoknak pedig a második az este során.

A musical vagy vígjáték kategóriában a legjobb női főszereplő Michelle Williams lett a My Week with Marilyn című filmnek köszönhetően, amelyben legendás énekesnőt, Marilyn Monroe-t alakította Heath Ledger özvegye. Az uraknál szintén egy zenés film, a The Artist diadalmaskodott, hisz a francia színész Jean Dujardin vehette át a Golden Globe-díjat.

A legjobb rendezésért járó díjat Martin Scorsese kapta A leleményes Hugo című filmért. A neves rendezőnek ez a negyedik Golden Globe-díja.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Christopher Plummer kapta a Kezdők című drámának köszönhetően. A hölgyeknél pedig Octavia Spencer nyert A segítség című drámának köszönhetően. A színes bőrű színésznő hatalmasat alakított a tavalyi év egyik legmeghatóbb filmjében.

A legjobb forgatókönyv kategóriában az Éjfélkor Párizsban nyert, az író-rendező Woody Allen a gálán személyesen nem lehetett jelen, így a díjátadó, Nicole Kidman tolmácsolta köszönő szavait.

A legjobb animációs filmnek a Tintin kalandjait választották meg. A legjobb idegen nyelvű film pedig az iráni Nader és Simin - Egy elválás története lett.

Madonna sem maradt díjtalan, a saját maga rendezte W.E.-nek köszönhetően a legjobb betétdal kategóriában diadalmaskodott, a Masterpiece című nótával.

A tv-sorozatok közül a Homeland lett a legjobb dráma, a Mildred Pierce a legjobb mini-sorozat, a legjobb vígjátéksorozat díját pedig a Modern család kapta. A Homeland duplázott, hisz a dráma kategória legjobb női főszereplője Claire Danes lett.

2012-ben a Cecille DeMille-ről elnevezett életműdíjat Morgan Freeman kapta.

A 69. Golden Globe díjazottjai:
Legjobb film - dráma
Utódok (2011)
A segítség (2011)
A leleményes Hugo (2011/II)
A hatalom árnyékában (2011)
Pénzcsináló (2011)
Hadak útján (2011)

Legjobb film - musical vagy vígjáték
The Artist (2011)
Koszorúslányok (2011)
Fifti-fifti (2011)
Éjfélkor Párizsban (2011)
My Week with Marilyn (2011)

Legjobb férfi főszereplő - film dráma
George Clooney - Utódok (2011)
Leonardo DiCaprio - J. Edgar (2011)
Michael Fassbender - A szégyentelen (2011)
Ryan Gosling - A hatalom árnyékában (2011)
Brad Pitt - Pénzcsináló (2011)

Legjobb női főszereplő - film dráma
Meryl Streep - A Vaslady (2011)
Glenn Close - Albert Nobbs (2011)
Viola Davis - A segítség (2011)
Rooney Mara - A tetovált lány (2011)
Tilda Swinton - Beszélnünk kell Kevinről (2011)

Legjob férfi főszereplő - film musical vagy vígjáték
Jean Dujardin - The Artist (2011)
Brendan Gleeson - A guardista (2011)
Joseph Gordon-Levitt - Fifti-fifti (2011)
Ryan Gosling - Őrült, dilis, szerelem. (2011)
Owen Wilson - Éjfélkor Párizsban (2011)

Legjobb női főszereplő - film musical vagy vígjáték
Michelle Williams - My Week with Marilyn (2011)
Jodie Foster - Az öldöklés istene (2011)
Charlize Theron - Pszichoszingli (2011)
Kristen Wiig - Koszorúslányok (2011)
Kate Winslet - Az öldöklés istene (2011)

Legjobb férfi mellékszereplő - film
Christopher Plummer - Kezdők (2010)
Kenneth Branagh - My Week with Marilyn (2011)
Albert Brooks - Drive - Gázt! (2011)
Jonah Hill - Pénzcsináló (2011)
Viggo Mortensen - A Dangerous Method (2011)

Legjobb női mellékszereplő - film
Octavia Spencer - A segítség (2011)
Bérénice Bejo - The Artist (2011)
Jessica Chastain - A segítség (2011)
Janet McTeer - Albert Nobbs (2011)
Shailene Woodley - Utódok (2011)

Legjobb rendező
Martin Scorsese - A leleményes Hugo (2011)
Woody Allen - Éjfélkor Párizsban (2011)
George Clooney - A hatalom árnyékában (2011)
Michel Hazanavicius - The Artist (2011)
Alexander Payne - Utódok (2011)

Legjobb forgatókönyv
Éjfélkor Párizsban (2011): Woody Allen
The Artist (2011): Michel Hazanavicius
Utódok (2011): Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash
The Ides of March (2011): George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
Pénzcsináló (2011): Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin

Legjobb filmes betétdal
W.E. (2011): Madonna, Julie Frost, Jimmy Harry (˝Masterpiece˝)
Albert Nobbs (2011): Brian Byrne, Glenn Close (˝Lay Your Head Down˝)
Gnómeó és Júlia (2011): Elton John, Bernie Taupin (˝Hello Hello˝)
A segítség (2011): Mary J. Blige, Thomas Newman, Harvey Mason Jr., Damon Thomas (˝The Living Proof˝)
Géppisztolyos prédikátor (2011): Chris Cornell (˝The Keeper˝)

Legjobb filmzene
The Artist (2011): Ludovic Bource
A tetovált lány (2011): Trent Reznor, Atticus Ross
A leleményes Hugo (2011/II): Howard Shore
Hadak útján (2011): John Williams
W.E. (2011): Abel Korzeniowski

Legjobb animációs film
Tintin kalandjai (2011)
Karácsony Artúr (2011)
Verdák 2. (2011)
Csizmás, a kandúr (2011)
Rango (2011)

Legjobb idegen nyelvű film
Nader és Simin - Egy elválás története (2011) (Irán)
Jin líng shí san chai (2011) (Kína)
A vér és méz földjén (2011) (USA)
Srác a biciklivel (2011) (Belgium)
A bőr, amelyben élek (2011) (Spanyolország)

Legjobb TV sorozat - dráma
˝Homeland˝ (2011)
˝American Horror Story˝ (2011)
˝Gengszterkorzó˝ (2010)
˝Boss˝ (2011)
˝Trónok harca˝ (2011)

Legjobb TV sorozat - musical vagy vígjáték
˝Modern család˝ (2009)
˝Megvilágosultam˝ (2011)
˝Sikersorozat˝ (2011)
˝Glee - Sztárok leszünk!˝ (2009)
˝New Girl˝ (2011)

Legjobb mini-sorozat vagy TV film
˝Downton Abbey˝ (2010)
Cinema Verite (2011) (TV)
˝The Hour˝ (2005)
˝Mildred Pierce˝ (2011)
Too Big to Fail (2011) (TV)

Legjobb férfi főszereplő - TV sorozat dráma
Kelsey Grammer - ˝Boss˝ (2011)
Steve Buscemi - ˝Gengszterkorzó˝ (2010)
Bryan Cranston - ˝Totál szívás˝ (2008)
Jeremy Irons - ˝Borgiák˝ (2011)
Damian Lewis - ˝Homeland˝ (2011)

Legjobb női főszereplő - TV sorozat dráma
Claire Danes - ˝Homeland˝ (2011)
Mireille Enos - ˝The Killing˝ (2011)
Julianna Margulies - ˝A férjem védelmében˝ (2009)
Madeleine Stowe - ˝Revenge˝ (2011)
Callie Thorne - ˝Necessary Roughness˝ (2011)

Legjobb férfi főszereplő - TV sorozat musical vagy vígjáték
Matt LeBlanc - ˝Sikersorozat˝ (2011)
Alec Baldwin - ˝A stúdió˝ (2006)
David Duchovny - ˝Kaliforgia˝ (2007)
Johnny Galecki - ˝Agymenők˝ (2007)
Thomas Jane - ˝Hung - Neki áll a zászló˝ (2009)

Legjobb női főszereplő - TV sorozat musical vagy vígjáték
Laura Dern - ˝Megvilágosultam˝ (2011)
Zooey Deschanel - ˝New Girl˝ (2011)
Tina Fey - ˝A stúdió˝ (2006)
Laura Linney - ˝The Big C˝ (2010)
Amy Poehler - ˝Városfejlesztési osztály˝ (2009)

Legjobb férfi főszereplő - mini-sorozat vagy TV film
Idris Elba - ˝Luther˝ (2010)
Hugh Bonneville - ˝Downton Abbey˝ (2010)
William Hurt - Too Big to Fail (2011) (TV)
Bill Nighy - Page Eight (2011) (TV)
Dominic West - ˝The Hour˝ (2011)

Legjobb női főszereplő - mini-sorozat vagy TV film
Kate Winslet - ˝Mildred Pierce˝ (2011)
Romola Garai - ˝The Hour˝ (2011)
Diane Lane - Cinema Verite (2011) (TV)
Elizabeth McGovern - ˝Downton Abbey˝ (2010)
Emily Watson - ˝Appropriate Adult˝ (2011)

Legjobb férfi mellékszereplő - mini-sorozat vagy TV film
Peter Dinklage - ˝Trónok harca˝ (2011)
Paul Giamatti - Too Big to Fail (2011) (TV)
Guy Pearce - ˝Mildred Pierce˝ (2011)
Tim Robbins - Cinema Verite (2011) (TV)
Eric Stonestreet - ˝Modern család˝ (2009)

Legjobb női mellékszereplő - mini-sorozat vagy TV film
Jessica Lange - ˝American Horror Story˝ (2011)
Kelly Macdonald - ˝Gengszterkorzó˝ (2010)
Maggie Smith - ˝Downton Abbey˝ (2010)
Sofía Vergara - ˝Modern család˝ (2009)
Evan Rachel Wood - ˝Mildred Pierce˝ (2011)

Cecille DeMille életműdíj - Morgan Freeman

http://www.premierfilm.hu
http://www.goldenglobes.org/


Tizenkét részes filmsorozatot készített a 650 éves Debrecenről a helyi városi televízió; a 650 év - 650 másodperc című alkotást csütörtökön mutatták be a Debreceni Művelődési Központban.(MTI)Somogyi Béla,a város kulturális alpolgármestere hangsúlyozta: a Debreceni Városi Televízió (DTV) vállalkozása méltó lezárása annak a tavalyi programsorozatnak, amellyel arra emlékeztek, hogy 1361-ben Nagy Lajos királytól mezővárosi rangot kapott Debrecen.

Beszédében felidézte, hogy a város a magyar történelemben több alkalommal vált az ország politikai, gazdasági és szellemi értelemben vett központjává. Utalt egy korabeli felmérésre, amely szerint 1870-ben Debrecen lakosságának 60 százaléka írástudó volt, miközben az országos átlag 15 százalék volt. Mindehhez jelentősen hozzájárult a Református Kollégium és az Alföldi Nyomda is, amely tavaly ünnepelte alapításának 450. évfordulóját - sorolta Somogyi Béla.

E jeles történelmi eseményeket is feldolgozza a DTV 650 másodperces részekből álló sorozata - fűzte hozzá Vojtkó Ferenc, a széria szerkesztője, aki elmondta, hogy a 12 rész egészen a váradi adományozó levéltől napjainkig tekinti végig a cívisváros történetének legjelentősebb pillanatait. Széles Tamás, a DTV ügyvezetője a filmbemutatón elmondta: az elmúlt tíz évben felgyorsult a filmgyártás stúdiójukban. Eddig több mint ötven filmet készítettek, amelyek közül kiemelte a Debrecen díszpolgárait és a város történetét bemutató sorozatot.

A 650 év - 650 másodperc című sorozat DVD-n is megjelent - fűzte hozzá az ügyvezető.

Kultúra.hu


Jazz ShowcaseA showcase-t az különbözteti meg a sima koncertektől, hogy a közönség egy része nem okvetlenül élvezethajhász rajongó, aki egy kellemes este reményében ül be a Művészetek Palotájába meghallgatni - jelen esetben épp - a fiatal magyar dzsesszistákat.

A MüPában immár hagyományosan megrendezett Jazz Showcase látogatói látható örömmel hallgatják a fellépőket, de nem cél nélkül: többen közülük nemzetközi kiadók, koncertszervező ügynökségek emberei, klubtulajdonosok, rádiók, lapok munkatársai, impresszáriók, akik a nemzetközi pályára is érdemes fiatal zenészeket kutatják világszerte.
A showcase: tehetségbörze.

Tehetségekből pedig nincs hiány. Azt ugyan nehéz volna megmondani, az elmúlt évek alatt hány deal köttetett az itteni bemutatkozások után, de tény: az első ilyen háromnapos börzét 2008-ban rendezték, az idei tehát már a negyedik a sorban. A sorozatot egyébként holland mintára kezdeményezte anno Kiss Imre, a MüPa vezérigazgatója. Az elsődleges cél később többrétegű lett: a kezdetben döntően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem friss diplomásainak és néhány éve végzett hallgatóinak bemutatkozási lehetőséget nyújtó seregszemléről nem zárják ki a külföldön tanuló, az autodidakta zenészeket, illetve azokat sem, akik a standardtól egészen eltérő irányból közelítenek a dzsesszhez.
A Jazz Showcase fontosságát mutatja, hogy az első fesztiválon fellépő Harcsa Veronika az idén már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép fel, a Transform Quintetnek is hasznot hozott az indulás, de a Fábián Juli Jazz Riff és Balogh Roland kvartettjének életében sem múlt el nyomtalanul a budapesti börze.Az idei Jazz Showcase-en a Visegrádi Együttműködés szellemében cseh, lengyel és szlovák előadók is ellátogatnak a Müpába, így az esti koncertek sorát pénteken, január 13-án a Marcin Wasilewski Trio nyitja, akik 2006-ban a Sziget fesztivál Müpa Jazzsátrában a legnagyobb sikert aratták. 2001 óta a legjelentősebb európai jazzkiadónál, az ECM-nél jelentek meg albumaik, kezdetben Tomasz Stanko trombitás ikonnal közösen, 2004 óta pedig saját anyagaikkal állnak elő. Most legújabb, Faithful című albumukat mutatják be a Fesztivál Színházban.

Január 14-én a csodadobos David Hodek és együttese lép fel, melyben egy másik, vele egykorú ritka tehetség, Andreas Varady gitározik, aki már a Guitar Player címlapját is megjárta. Játékukhoz csatlakozik a muzikalitásáról híres, többszörös International Composition Award díjazott Sárik Péter zongorista, illetve két amerikai üstökös is berobban melléjük: Casey Benjamin szaxofonos és a vocoder varázslója, illetve Corcoran Holt bőgős.

David Hodek, azaz Hodek Dávid és Andreas Varady egyaránt a szlovákiai Révkomáromból származik, és már évek óta játszanak együtt. Bár Andreas 2008-ban Írországban telepedett le szüleivel, továbbra is szoros az együttműködésük, olyannyira, hogy Dávid és a két Várady közös zenekarral turnézik. 2012 márciusában 28 állomásos európai turnén vesznek részt, közben pedig Stefan Raab tízmilliós nézettségű TV Total showjában szerepel majd a két ifjú szintén márciusban.

http://mupa.hu/program/jazz-showcase-8211-jazz-tehetsegborze-2012-01-13_16-00-zaszloter-elocsarnok#


Tíz éve Burgenlandban, egy középkorból ott maradt malom környékén szervezte meg Christa Prets az első „eu-art-network” művésztábort.
Most az európai Liszt-év kapcsán utazó kiállítást indítottak azokba a városokba, ahol Liszt hosszabb időt töltött. Eisenstadt és Raiding után Budapestre érkezett a „Vivát Liszt!”

Kiosztották a filmes elismerések legrangosabbjának számító Oscar-díjakat - Az idei Gála különösen érdekesnek ígérkezett, hiszen a legjobb film kategóriában 10 alkotás mérhette össze erejét, melyek közül többen is bizonyítottak az év korábbi szakaszában megrendezésre kerül fesztiválokon és díjkiosztókon. Ez már a nevezéseken is látszott: A Colin Firth főszereplésével készült A király beszéde 12, a Coen fivérek western filmje, A félszemű 10, míg David Fincher Social network - A közösségi háló-ja és az Eredet 8, Danny Boyle 127 órája 6, míg Natalie Portman balettes drámája a Fekete hattyú 5 kategóriában kapott jelölést. Egyértelmű volt, hogy az év legjobb filmje is közülük fog kikerülni.
Az eredmény: A király beszéde lett a 2010-es év legjobb filmje, és 3 további díjat - a legfontosabbakat: Legjobb férfi főszereplő, legjobb rendező és legjobb eredeti forgatókönyv - is elnyert, így diadalmasan távozhattak az alkotók a 3 óra alatt lezavart rendezvény végén. Az est másik nyertesének az Eredet mondható, amely kevésbé fontos kategóriákban ugyan - kivétel talán a legjobb vizuális effekt kategória - , de szintén négy díjat vihetett haza, míg a másik favoritnak mondható A közösségi háló "csupán" hármat (Legjobb adaptált forgatókönyv, Legjobb vágás, Legjobb eredeti filmzene).
A 2011-es Oscar igazi vesztese a A félszemű, amely a 10 jelölésből egyetlen egyet sem tudott valóra váltani - ilyen az egész fesztivál történetében eddig egyszer fordult elő.
A "borítékolható" kategóriákban nem született meglepetés, így Natalie Portman nyerte a legjobb női főszereplő, Christian Bale és Melissa Leo a legjobb férfi illetve női mellékszereplő kategóriákat, és a Toy Story 3 lett az év legjobb animációs filmje.
http://filmtrailer.hu/filmhirek/oscar-dij-2011-a-nyertesek/Fonogram - Magyar Zenei Díj 2011: nyertesek

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma
ÁKOS - A katona imája (Fehér Sólyom)

Az év hazai modern pop-rock albuma
KOWALSKY MEG A VEGA - Ötcsillagos ***** (Alexandra Records)

Az év hazai alternatív albuma
BIN-JIP - Enter (LAB6)

Az év hazai elektronikus zenei produkciója
COMPACT DISCO (CLS Music)

Az év hazai hard rock vagy heavy metal albuma
MOBILMÁNIA - Az út legyen veled (Alexandra Records)
WENDIGO - Audio Leash (Hammer Music)
(holtverseny, megosztott díjjal)

Az év hazai szórakoztató zenei albuma
MÁGA ZOLTÁN - A királyok hegedűse (Tom-Tom Records)

Az év hazai gyermek albuma
BORIBON - Boribon Muzsikál (Universal Music)

Az év hazai felfedezettje
HOLDVIOLA (WM Records)

Az év hazai jazz albuma
FEKETE-KOVÁCS QUINTET, PANNON PHILHARMONIC ORCHESTRA - Integro/Grandeur (BMC Records)

Az év hazai világzenei albuma
NIKOLA PAROV - Álomidő (Tom-Tom Records)

Az év hazai autentikus népzenei albuma
RENDHAGYÓ PRÍMÁSTALÁLKOZÓ - Prímás parádé (Folkeurópa)

Az év hazai klasszikus komolyzenei albuma
KELEMEN BARNABÁS, KOCSIS ZOLTÁN és a MAGYAR NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR - Bartók Hegedűverseny (Hungaroton)

Az év hazai kortárs komolyzenei albuma
ENSEMBLE LINEA - Plays Eötvös (BMC Records)

Az év dala
TABÁNI ISTVÁN - Gyönyörű szép (Universal Music)

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma
SADE - Soldier Of Love (Sony Music)

Az év külföldi modern pop-rock albuma
ADAM LAMBERT - For Your Entertainment (Sony Music)

Az év külföldi alternatív albuma
HURTS - Happiness (Sony Music)

Az év külföldi elektronikus zenei produkciója
PENDULUM (Magneoton/Warner Music)

Az év külföldi hard rock vagy heavy metal albuma
OZZY OSBOURNE - Scream (Sony Music)

Az év közreműködő zenésze
VERES MÓNIKA

Fonogram díj a kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért
TÁTRAI TIBOR

Életműdíj
SZÖRÉNYI LEVENTE
BRÓDY JÁNOS

Az idei Fonogram Gálaest műsora teljes egészében megtekinthető online az MTV Videótár szolgáltatásának köszönhetően ITT.JazzMa - Beköszöntő
2011. február 28., Maloschik Róbert

"1995 októberében jelent meg a MaJazz névre hallgató magyar jazz havilap, amit a szakma kitörő lelkesedéssel fogadott, hisz akkor már hosszú évek óta nem volt hasonló nyomtatvány forgalomban hazánkban.... ...és most 15 és fél év múltán -haladva a korral- egy „up-to-date”, naponta frissülő (vagy szenzációs új hírek esetén, akár naponta többször is frissülő) internetes lappal jelentkezünk, amely mindez ideig a világ egyetlen jazz napilapja."...
http://www.jazzma.hu/hirek/2011/02/28/jazzma-bekoszonto


OPERA ÉS NEMZET EMLÉKKIÁLLÍTÁS
ERKEL FERENC SZÜLETÉSÉNEK
200. ÉVFORDULÓJÁN
azaz a Repertoire Internationale des Sources Musicales, magyarul Zenei források nemzetközi jegyzéke az 1770-ig született zeneszerzők egyházi- és világi gyűjteményekben fellelhető kéziratos zeneműveit, valamint az 1800 előtt kiadott zeneműveket tárja fel. 2010 júniusától ingyenesen elérhető online a Bajor Állami Könyvtár, a Berlini Állami Könyvtár és a RISM együttműködésének köszönhetően. A kéziratok a különböző egyházi, könyvtári gyűjteményekben, archívumokban, magángyűjteményekben találhatók, de bibliográfiai adataik a kotta incipittel együtt megtalálhatók a RISM-ben: http://opac.rism.info
Erkel Ferenc Jubileumi Zeneszerzői Pályázat 2010


A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és A Jövő Művészetéért Alapítvány jubileumi zeneszerzői pályázatot hirdet Erkel Ferenc születésének 200., és a Bánk Bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából. A magyar zenetörténet kiemelkedő személyiségének főművét 80 év után újra eredeti formájában hallhatja a közönség, hála az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchenyi Könyvtár új, kritikai kiadásának, amely visszaállította a mű Erkel Ferenc és Egressy Béni által megalkotott „ős-verzióját”.

Ezt a régi-új Bánk Bán-t tűzte műsorára 2008-ban a Debreceni Csokonai Színház, elindítva a művet az újrafelfedezés útján. Ehhez a kezdeményezéshez kívánunk most csatlakozni, amikor a revideált librettó három részletének parafrazeálására, illetve újragondolására hívjuk fel a pályázó zeneszerzőket. A pályázat célja, hogy Erkel művének dramaturgiailag kulcsfontosságú jeleneteit a mai zenei nyelv sokféle eszközével, az eredeti dramaturgiát és a mű szellemiségét szem előtt tartva alkossák újra a pályázók. A romantika nagy vívmánya a zenei nyelvek sokféleségének megjelenése volt, mely nyelvi sokféleséget a minden irányzatban közös erős érzelmi háttér és kifejezési vágy kapcsolt össze. Ilyen háttér előtt válhatott a kor népszerű és elfogadott eszközévé a reflexió és a parafrázis (elég, ha Liszt Ferenc szellemiségét felidézzük). Pályázatunk éppen erre a szabad, de „érzelmileg hű” megközelítésre kívánja sarkallni a pályázókat. A döntőbe kerülő művek az „ős” Bánk-Bán-ba illesztve szólalnak majd meg, ezért a kiírásban megtartottuk Egressy Béni eredeti, a Nádasdy Kálmán féle újraírt szövegnél veretesebb, sokszor archaizáló sorait, így törekedve az előadás izgalmas zenei kontrasztjai mellett a dramaturgia egységességének biztosítására.

http://www.zene.unideb.hu/erkelpalyazatKínai rendezőé a Locarnói Filmfesztivál fődíja!


Li Hung-csi kínai rendező Han csia (Téli vakáció) című filmje nyerte el a 63. Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot szombat éjjel. A zsűri különdíját Marian Crisan Morgen című, román-magyar-francia koprodukciós alkotása érdemelte ki, a legjobb rendezőnek járó elismerést a kanadai Denis Coté kapta Curling című filmjéért.
Magyar sikerek a Locarnói Filmfesztiválon!


Többszörösen díjazta a magyar részvételű koprodukciókat a szombat este véget ért 63. Locarnói Filmfesztivál. Fliegauf Benedek első angol nyelvű filmje, a Womb az ifjúsági zsűri különdíját nyerte el a svájci seregszemlén. A díjjal az Eva Green és Matt Smith sztárszínészek főszereplésével készült és Szatmári Péter fényképezte film környezettudatos gondolatiságát méltatták. Fliegauf negyedik játékfilmje a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával az Inforg Stúdió koprodukciójában készült német és francia partnerekkel.
odeon.hu
X. PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ
Nagy debreceni siker a POSZT-on!


A szakmai zsűri díja:
Legjobb előadás:
Szergej Medvegyev: Fodrásznő
Rendező: Viktor Rizsakov
Csokonai Színház, DebrecenA MASZK Országos Színészegyesület színész zsűri díja:
Legjobb női alakítás:
Szűcs Nelli
Szergej Medvegyev: Fodrásznő
Csokonai Színház, Debrecen
http://www.poszt.hu
http://www.csokonaiszinhaz.hu

Két magyar alkotás a 63. Cannes-i Filmfesztiválon
Mundruczó Kornél és Kocsis Ágnes filmjeinek szemlén lesz a világpremierje.

Tíz dolog, amit várunk Cannes-ban
[origo] filmklubA BŐRÖN IS ÁTHATOL
A 17. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL
HULLÁMTÖRŐK-DÍJAS FILMJE

2010 BBC Music Magazine Awards
125 éve született Weiner Leó zeneszerző
/Budapest 1885. április 16. - 1960. szeptember 13./

Weiner Leó A XX. századi magyar zene konzervatív ágának egyik legkiválóbb képviselője.
1885. április 16-án született Budapesten.
Korán kezd zongorázni, jórészt autodidakta módon.
1901-1906 - Liszt-ösztöndíjas, elnyeri a Volkmann-díjat és az Erkel-díjat Serenade No. 3 című művéért, a Haynald-díjat kórusműveiért és a Schunda-díjat tárogatóra és cimbalomre írt Magyar Ábrándjáért.
1907-1908 - A Népszínház-Vígopera korrepetítora. A neki ítélt Ferenc József Koronázási-díj lehetővé tette számára, hogy eljusson Bécsbe, Münchenbe, Berlinbe és Párizsba.
1908 - A Liszt Ferenc Zeneakadémián felkérik zeneelmélet-tanárnak, ahol 1912-ben a Zeneszerzés tanszék,
1920-ban pedig Kamarazenei tanszék professzora lesz. Utóbbiban folytatott tevékenysége hozzájárult a magyarországi zenekari játék színvonalának jelentős emelkedéséhez. Növendékei közt volt Doráti Antal, Földes Andor, Louis Kentner, Kurtág György, Pauk György, Sebők György, Sir Georg Solti, Starker János és Varga Tibor.
1922 - Coolidge-díjat kap II. Vonósnégyeséért.
1933 - Op. 18-as Szvitjéért állami elismerésben részesül.
1949 - Nyugdíjba vonul, de ezután is folytatja oktatói tevékenységét nyugalmazott professzorként.
1950 - Kossuth-díjjal tüntetik ki.
1957 - Visszavonul az akadémiai oktatói munkából, de korlátozott számban otthonában magánórákat ad egészen haláláig.
1960 - Életművéért ismét Kossuth-díjat kap.
1960. szeptember 13-án hunyt el Budapesten.

Kapcsolódó linkek:
http://www.weinerleo.hu/?menu=Iskolankrol/nevadonk
http://kultura.hu/main.php?folderID=910&articleID=299555&ctag=articlelist&iid=1
http://hu.wikipedia.org/wiki/Weiner_Le%C3%B3
http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Rbe/0/30346/1
http://www.weiner.hu/
http://epa.oszk.hu/00800/00835/00094/1892.html
http://info.bmc.hu/site/muvesz/found_page.php?table=SZERZO&id=22


Oscar-díj 2010 (origo.hu)Átadták a 2010-es Fonogram díjakatBerlini Nemzetközi Filmfesztivál 2010. február 11-21.


DJANGO REINHARDT / 1910-1953/

DJANGO REINHARDT

A jazz egyik legeredetibb alakja, a szinto-cigány francia-belga Django Reinhardt (eredetileg Jean-Baptiste Reinhardt) száz évvel ezelőtt, 1910. január 23-án Charleroi-ban születetett. Az első zenész volt (hegedűs társával, Stephane Grappellivel együtt), aki európaiként örökre beírta magát a jazztörténelembe.
http://www.redhotjazz.com/django.html
http://www.hotclub.co.uk/
http://www.festivaldjangoreinhardt.com/django/Cseh Tamás - "a bakonyi indián": "Füst a szemében" törzsfőnök - az örök vadászmezőkre költözött
(Budapest, 1943. január 22. - Budapest, 2009. augusztus 7.) zeneszerző, énekes, előadóművész.
Bakonybéli indiántánc: http://www.utikalauz.hu/Csodával határos szerencsesorozat őrizte meg az utókor számára Muráti Lili és Bilicsi Tivadar elveszettnek hitt filmjét, az 1943-as „Megálmodtalak” című vígjátékot.

http://www.hangosfilm.huGoodman 100
Benny Goodman - Medley (1937)

Benny Goodman
(Chicago, 1909. május 30. - New York, 1986. június 13.);
amerikai klarinétművész, zenekarvezető.

Tíz éves korában a chicagói Kehelah Jacob Zsinagógában kezdett klasszikus klarinétjátékot tanulni. 1921-ben lépett fel először. 1925-ben került Ben Pollack együtteséhez, először Chicagóban, aztán New Yorkban léptek fel. 1929-től önálló zenészként rádióknál és hangstúdiókban dolgozott, többek között Gershwin-felvételeken.

1934-ben létrehozta első big bandjét. Fletcher Henderson komponált és hangszerelt a zenekarnak. 1935-ben négy lemezt készített Teddy Wilsonnal és Gene Krupával (Benny Goodman Trio). Az 1935 nyarán lebonyolított turnéja nagy sikert aratott. Ezzel kezdődött meg a dzsessz-zene szving-korszaka. 1936-ban triója kvartetté bővült Lionel Hampton belépésével.

Elkészültek az együttes első filmjei is: The Big Broadcast of 1937, Hollywood Hotel. 1938-ban a Carnegie Hallban játszott, és Duke Ellington vendégművészeként is szerepelt.
Mint klasszikus muzsikus is hírnevet szerzett: előadta például Mozart Klarinétkvintettjét.
1938-ban a Budapesti Vonósnégyessel is együtt dolgozott. Ő rendelte meg Bartóktól a Kontrasztokat, és 1939 januárjában bemutatta a Carnegie Hallban. Dolgozott Coplanddel, Hindemith-tel, Bernsteinnel, Poulenc-kel, Sztravinszkijjal, és másokkal is.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Benny_Goodman
The King of Swing
100 éves lenne Benny Goodman


Albéniz 100
Asturias - Isaac Albeniz played by John Williams
http://www.youtube.com/watch?v=oEfFbuT3I6A

Isaac Albéniz, teljes nevén Isaac Manuel Francisco Albéniz i Pascual (Camprodón, 1860. május 29. - Cambo-les-Bains, 1909. május 18.) katalán nemzetiségű spanyol zeneszerző, zongoraművész.

Albéniz igazi csodagyerek volt: első zongorahangversenyét négyéves korában adta, hatéves korában már a párizsi Conservatoire hallgatója volt, ahol Marmontel volt a zongoratanára, majd a madridi konzervatóriumban tanult tovább. Nyughatatlan, fékezhetetlen gyerek és ifjú volt, nem bírt sokáig egy helyen maradni. Az iskolákból rendre megszökött, és Spanyolországban utazgatva zongorahangversenyeket adott. Potyautasként elhajózott Dél-Amerikába, ahol folytatta a hajszás vándoréletet: Argentínában, Brazíliában, Uruguayban, Kubában és az Egyesült Államokban adott koncerteket. Csak 1873-ben tért vissza Spanyolországba, és még csak 13 éves volt!

Némileg lenyugodva Párizsban tanult egy keveset, majd 1874-ben Lipcsében folytatta tanulmányait Jadassohn és Reinecke növendékeként. Később Brüsszelben Gevaert volt a tanára. 1878-ban példaképénél, Liszt Ferencnél tanult Budapesten. Az immár rendkívül sikeres zongorista folytatta koncertkörútjait Európában és Amerikában, ahol főleg Schubert, Chopin és Liszt műveit játszotta, de egyre többször saját darabjait is előadta. Ekkoriban érlelődött meg benne a gondolat, hogy zeneszerző lesz.

1883-ban megnősült, letelepedett és elnyerte a spanyol udvari zongoraművész címet. Felipe Pedrell spanyol zeneszerző hatására egyre inkább érdekelni kezdte a spanyolországi népzene. Az első nagyszabású ilyen műve az 1886-ban komponált Suite espanola (Spanyol szvit) volt, amelynek nyolc tétele spanyol városokról és tartományokról szól. 1890-től három évet töltött Londonban, majd 1894-ben Párizsban a Schola Cantorum tanára lett és megismerkedett több neves zenésszel, többek között Debussyvel, aki szintén komoly hatást gyakorolt művészetére.
Ekkoriban írta Cantos de Espagna (Spanyolországi dalok) című nevezetes zongoradarabját. 1905 és 1909 között készült az Iberia szvit négy sorozata, amely Albéniz legmaradandóbb alkotása. Ekkor már komolyan beteg volt, és depressziós rohamában meg akarta semmisíteni a művet. Csak Blanche Selva zongoraművésznő közbelépése mentette meg a sorozatot a pusztulástól, aki folyamatosan mutatta be részenként a darabot.

A francia Pireneusokban, Cambo-les-Bains-ben hunyt el, hosszas betegség után.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Isaac_Alb%C3%A9niz


Radnóti 100
Radnóti Miklós
Száz éve, 1909. május 5-én született Budapesten Radnóti Miklós költő, műfordító, a XX. századi magyar líra egyik meghatározó alakja.

http://kultura.hu
http://www.literatura.hu
http://hu.wikipedia.org
http://www.pim.hu

Válogatott versek
http://mek.niif.hu/01000/01018/01018.htm

Radnóti vonatkozású CD-k a Médiatárban
Radnóti Miklós legszebb versei Kaszás Attila előadásában K.HCD 23362
Radnóti Miklós versek Gáti József, Papp Zoltán, ... előadásában K.HCD 16252
Magyar költők sikolya a XX. században - Latinovits Zoltán K.HCD 9094
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán újvidéki előadóestje K.HCD 14255/ab
"Mondd, ahogy Isten adta mondanod" - Sinkovits Imre K.HCD 18177
Galagonya - Énekelt versek - Sebő Ferenc K.HCD 15024
Kaláka: Az én koromban K.HCD 19289
Kaláka: Csak az egészség meglegyen K.HCD 20994
Koncz Zsuzsa: Kertész leszek K.HCD 19764
Halász Judit: Mákosrétes K.HCD 16254
Misztrál: Budapest, 2007. október 19. Koncert K.HCD 24845
Bojtorján: Karácsonyi album K.HCD 10542
Télis mese-ház - versek és dalok a hóesésből K. HCD 22603
Vándordal: 25 költő 25 vers - Merényi Éva - Wolf Péter K.HCD 18521
Világlíra 1. - szerkesztette Lator László és Siklós Olga K.HCD 15633
Sáry Bánk Timebells HCD 22890


Händel 250
Kétszázötven éve, 1759. április 14-én halt meg Georg Friedrich Händel, a barokk zene egyik legnagyobb alakja, ma is az egyik legkedveltebb zeneszerző. Igazi kozmopolita volt: Németországban született, Itáliában tanult, és Angliában töltötte élete nagy részét.
Händel 1685-ben született Halléban. Apja ellenezte, hogy zenével foglalkozzon, de ő klavikordot csempészett a padlásra, hogy gyakorolhasson, mígnem Szász-Weissenfels hercege egyszer fültanúja volt orgonajátékának és pártfogásába vette.

Szülei nyomására jogot kezdett tanulni Halléban, de egy év után inkább templomi orgonista lett. 1704-ben a hamburgi opera zenekarába szerződött hegedűsnek, és megírta első három operáját. A provinciális német környezetben csalódva 1706-ban Itáliába ment, ahol ragyogó fogadtatásban részesült, és egy év alatt félszáznál több művet komponált, "zenei párbajt" vívott Domenico Scarlattival.

1710-ben a hannoveri választófejedelem udvari zeneszerzője lett, nem sokkal később Londonba költözött. Anna királynő kegyeibe fogadta, évjáradékot folyósított neki. Nem sokkal később korábbi patrónusa, a hannoveri herceg lépett a brit trónra, az ő felkérésére írta egyik legnépszerűbb művét, a Vízizenét, amelyet egy Temzén rendezett királyi hajókázáson mutattak be.

Händel házat vett Londonban (ez ma múzeum), itt élt élete végéig, 1726-ban brit alattvaló és a Royal Chapel zeneszerzője lett. 1727-ben II. György trónra lépésekor négy anthemet írt, ezek közül a Zadok, a pap azóta is minden brit uralkodó megkoronázáskor felcsendül.

1719-től a londoni olasz opera mutatta be kompozícióit, de riválisai konkurens társulatot alapítottak, és versenytársként Londonba csábították Gluckot, aki azonban élete végéig Händel csodálója maradt. Händel megpróbálkozott saját operaház nyitásával is, de a műfaj hanyatlásnak indult, mert az angolok erkölcstelennek tartották az énekeseket.

Ezért áttért a főként bibliai tárgyú oratóriumra, amelyben a korabeli közönség az erkölcs támaszát látta, Izraellel, Isten választott népével a brit impériumot azonosították. Oratóriumai valódi zenedrámák, és akár színpadon is előadhatóak; a leghíresebb a Saul, a Júdás Makkabeus, az Izrael Egyiptomban és a Messiás, amelynek Halleluja című kórusát azóta is hagyományosan felállva hallgatja a brit közönség.

Händel igen népszerű volt Angliában, zenéjét a nemzeti karakter tükrének nevezték. Élete végén gyengülő látása akadályozta a munkában, végül meg is vakult. 1759. április 14-én, nagyszombaton halt meg, a Westminster apátságban temették el. A kortársak szerint vidám, lobbanékony, olykor goromba, de mindig igazságos ember volt.

A politikától távol tartotta magát, sokat jótékonykodott, szerette az italt és a jó ételeket, és soha nem házasodott meg. Már életében klasszikussá vált, elismertsége halála után sem csökkent. Művei az angol kultúra részei lettek, de a németek is nemzeti zeneszerzőként tartják számon. Bach haláláig fájlalta, hogy nem találkozhatott vele, Mozart is nagyra becsülte, Beethoven pedig egyenesen "mindannyiunk mesterének, a legnagyobb zeneszerzőnek" nevezte.
www.kulturpart.hu
Digitalizált Handel kották
Hallelujah Chorus - The Mormon Tabernacle Choir


Színházi világnap - március 27.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

Mihail Ugarov: Oblom-off
http://www.szinhaz.hu
http://www.muvesz-vilag.hu/szinhaz/esemenyek/8327
http://szinhaz.tv/
Elhunyt Bacsó Péter filmrendező

"Nem akartam mást csinálni, csak filmeket" - Bacsó Péter emlékére

Portré Bacsó Péterről

Filmográfia
Észrevesszük-e a gyöngyöt a sárban?


Filmes hírek a közelmúltból
Utolsó idők - Mátyássy Áron filmje nyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját

Mátyássy Áron és stábja a díjátadón


Vass Teréz az Utolsó idők című filmben

http://www.magyar.film.hu/object.3632a1fb-94b1-4e38-b4e6-a03f090bbe62.ivy
http://www.magyarfilmszemle.hu/


59. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


Egy perui mű, a La teta asustada (The Milk Of Sorrow),

Claudia Llosa rendezőnő második nagyjátékfilmje nyerte a fődíjat, az Arany Medvét.

http://www.latetaasustada.com/lateta.htm
http://www.berlinale.de/en/HomePage.html
http://www.imdb.com/title/tt1206488/


Oscar-díj 2009


Az év legjobb filmje a Gettó milliomos lett, amely tíz jelöléséből összesen nyolcat váltott díjra.


Legjobb rendező: Danny Boyle (Gettó milliomos)

http://www.oscar.com/
http://www.oscars.org/
http://entertainment.uk.msn.com/
http://www.youtube.com/Oscars
http://www.mozinezo.hu/rendezvenyek/oscar-dij.htm
Átadták a Fonogram Díjakat!

2009. február 11-én este lezajlott Magyarország legrangosabb popzenei eseménye, a Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaest. A Millenáris Teátrum színpadán tizenegy nagyszerű előadót láthattunk élőben fellépni, akik kiváló produkciókat mutattak be nemcsak a helyszínre meghívott több száz szakmai résztvevő, de a televízió képernyője előtt ülő nézők százezrei számára is.

Fonogram - Magyar Zenei Díj 2009 nyertesei

A gálaest újra megnézhető
Robert Plant és Alison Krauss az idei Grammy nagy nyertesei

Grammy hivatalos weboldal
Az 51. Grammy-díjak nyertesei200 esztendeje, 1809. február 3-án született Felix Mendelssohn-Bartholdy

Három nagyszerű muzsikus is van az újonnan kinevezett Magyar Kultúra Követei között:
Fischer Ádám karmester
  http://www.haydnphil.org/en/fischer.htm
  http://info.bmc.hu/site/muvesz/found_page.php?table=ZENESZ&id=472

Kurtág György zeneszerző-zongoraművész
  http://info.bmc.hu/site/muvesz/found_page.php?table=SZERZO&id=10

Vásáry Tamás zongoraművész-karmester
  http://www.tamas-vasary.com/
  http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1437&articleID=232430&ctag=articlelist&iid=1

Magyar kulturális évad New Yorkban és Washingtonban 2009-ben
  http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=764&articleID=232433&ctag=articlelist&iid=1
  hivatalos honlap: http://www.extremelyhungary.com/

Kurtág György világpremier a Kongresszusi Könyvtárban
  http://www.extremelyhungary.com/events.php?id=9
  http://www.loc.gov/today/pr/2008/08-231.htmlOperaszövegek magyarul

Fontosabb évfordulók 2009-ben

Már a jazz-improvizációra is képes egy új szoftver

A Gonzo képviseli hazánkat Liverpoolban!

G. F. Handel letölthető kották pdf formátumban!

Mikrobarázdákat szántva

Ismeretlen Mozart-partitúrát találtak

Csillogó fekete lemezeken...
100 éves a magyar hanglemezgyártás és -forgalmazás


Liszt Ferenc digitalizált kottái

Az 50. Grammy Awards díjazottjai

Zenei Könyvtárosok Szervezete

Médiatár a neten


Az utolsó módosítás ideje: 
2014.09.09.
Intranet Kapcsolat Egyetem Debrecen Neptun webm@ster