2019. december 9.
hétfő,  Natália
Grove Music Online

Grove Music Online elérése: http://www.grovemusic.com/index.html

Grove Music Online. Laura Macy (editor-in-chief)
Oxford University Press, Oxford, @2005

Angol nyelvű, teljes szöveges adatbázis, amely egyesíti a The New Grove Dictionary of Music and Musicians (2001) második kiadását a The New Grove Dictionary of Opera (1992) és a The New Grove Dictionary of Jazz (2002) második kiadását. Havonta frissítik, amelyről leírás olvasható a What's New menüpont alatt.

A Grove Music Online lehetővé teszi az információ több szempontú visszakeresését. Ez jelentősen megkönnyíti a tájékozódást a nyomtatott kiadáshoz képest.
Ha egy személy életrajzára, munkáira van szükség, akkor a Biographies alatt lehet a szükséges adatokat lekeresni. Életrajzok tematikus gyűjteményét az Explore: Biographies szolgáltatja. További lehetőséget kínál a Bibliographies keresőpont az életmű teljes feltárásához. Itt lehet kigyűjteni bibliográfiákat, publikációkat egy személyhez vagy egy témához.
A Works kereső használata jelentősen meggyorsítja a tájékozódást. Míg a hagyományos formában végig kellett böngészni az egyes szócikkeket, ha egy mű adataira volt szükség, addig az on-line változatban cím, műjegyzékszám, első előadásra vonatkozó adatok alapján is lehet keresni. A Full Text Search egy kulcsszó beírása után a Grove Music Online teljes adatbázisában keres.
Az információ-szolgáltatást azzal teszik még teljesebbé, hogy a Links kereső segítségével egy adott témához a kapcsolódó oldalakat az internetről is összegyűjti, bár a teljességre nem törekszik. Az Article alatt az egyes cikkek címei találhatók. Fogalmak, személyek kereshetők az Indexben, amely tárgymutatóként is működik.
A zenei szakirodalom feltárásához értékes segítséget kínál a Research Resources. Nyomtatott és kéziratos dokumentumok számbavétele alapján feltárható egy téma irodalma a következő területeken: zenei kongresszusok kiadványai, egyéb tájékozódást segítő eszközök: pl. enciklopédiák, lexikonok, guidok. Bibliográfiákat gyűjtöttek még össze az 1630 előtti hangszeres és 1660 előtti billentyűs zenéhez. Zenei intézmények, szervezetek, rendszeres időközönként megrendezésre kerülő fesztiválok, gyűjtemények keresésére szintén lehetőséget ad az Institutions.

Az utolsó módosítás ideje: 
2008.04.03.
Intranet Kapcsolat Egyetem Debrecen Neptun webm@ster